Stappenplan.

Ik kom vaak dezelfde vragen tegen op de diverse ICE forums.
Hieruit blijkt dat veel mensen niet weten waar ze aan beginnen als ze “even” een zwaardere installatie in hun auto willen bouwen.
Daarom dit ‘ICE installatie stappen plan’!


In een paar simpele stappen van tevoren bedenken wat je nou eigenlijk wil gaan doen in plaats van zomaar wat aan te gaan modderen en vervolgens vragen te gaan stellen op de forums waar je eigenlijk zelf al het antwoord op kon weten:
1) Heb je al een goede, degelijke radio met RCA (tulp) uitgangen?
Zoja, hoeveel RCA uitgangen heeft deze (1, 2 of 3) want dat bepaald in grote mate hoeveel versterkers je kan aansturen.
Uiteraard zou je het signaal kunnen splitten maar ideaal is dit niet.
2) Heb je al speakers (of slechts de voorbereide gaten) voorin de deuren en/of dashboard? Zoja, welke maat zijn deze?
3) Wil je ook speakers achterin? Zoja, Heb je al speakers (of slechts de voorbereide gaten) achterin de deuren en/of hoedenplank? Zoja, welke maat zijn deze?
4) Wil je ook een subwoofer gaan gebruiken? Zoja, welke maat wil je gaan gebruiken? (8”, 10”, 12”, 15” of misschien zelfs 18”?) (indien een wooferkeuze gemaakt, ga door naar vraag 4a)
4a) Wil je deze subwoofer in een compacte gesloten kist of een grotere gepoorte kist laten spelen?
5) Wil je een (of meerdere) versterker(s) gaan gebruiken? Zoja ga door naar vraag 5a
Vanwege het lage RMS uitgangsvermogen van een radio verdient het de aanbeveling om speakers middels een versterker van meer vermogen te voorzien. Hierdoor speelt een speaker niet alleen harder, maar ook strakker en zuiverder. Dit zorgt voor meer luisterplezier en een langere levensduur van de speaker.
p.s. Vanwege de hoge belastbaarheid van een subwoofer dient een subwoofer ALTIJD middels een versterker aangestuurd te worden!

Nu komt het moeilijkste gedeelte van de planning…. Hoe ga je het aansluiten, en wat heb je dan precies nodig?

TIP: omdat de geluidsweergave het meest natuurlijk overkomt als het van voren komt, raad ik je aan om geen achterspeakers te installeren of de achterspeakers niet te versterken zodat ze zachtjes meespelen rechtreeks op de radio ter aanvulling.

In principe heb je voor elke speaker een kanaal nodig op je versterker. Dus voor 2 speakers voorin en een subwoofer achterin, heb je in principe 3 kanalen nodig! (kanaal 1= links, kanaal 2= rechts en kanaal 3= subwoofer)
Maar… Je kan bij de meeste versterkers 2 kanalen samenvoegen tot 1 sterker kanaal (bruggen)!
In dit geval kies je dus een 4 kanaals versterker voor dezelfde genoemde voorbeeld setup: (kanaal 1= links, kanaal 2= rechts en kanaal 3 en 4 worden gebrugt tot subwooferkanaal)
image
Of… Wil je meerdere speakers op 1 kanaal aansluiten? In dat geval veranderd de impedantie (weerstand) dus dan dien je wel even te kijken of de versterker ook stabiel blijft op die impedantie.
(over het aansluiten van meerdere woofers op 1 kanaal verwijs ik je door via de volgende link;
12Vhifi subs aansluiten. )
Ik zal het niet moeilijker maken dan het is, dus dat hele impedantie verhaal laat ik voor wat het is.
Snel verder met het stappenplan:

5a) Wat voor versterker wil je gebruiken? (1 kanaals (monoblok), 2 kanaals, 4 kanaals, 5 kanaals of misschien zelfs een 6 kanaals versterker?)
6) Vergeet niet om goede kabels, zekeringen en aansluitmaterialen in je budget op te nemen! Persoonlijk raad ik altijd al MINIMAAL een 25mm2 voedingskabel aan. Dit werkt volgens het principe, hoe dikker hoe beter!
7) Om storingen te voorkomen dien je de RCA (tulp) kabels zoveel mogelijk gescheiden te houden van de voedingskabels en andere electrische bronnen (zoals de brandstofpomp in de tank).
Bekijk dus eerst goed hoe je de kabels door je auto gaat voeren!!!
Als de RCA en speakerkabels links door de auto lopen, dien je dus de voedingskabels rechts door de auto te laten lopen… of andersom!
Uiteraard dien je in verband met de veiligheid alles zo goed mogelijk vast te zetten, en te beschermen tegen doorschuren om kortsluiting te voorkomen.
Er is nog veeeeeeeel meer te bedenken alvorens je een audio installatie in een auto gaat bouwen, maar dit stappenplan dwingt je in ieder geval om er eerst eens goed over na te denken.
Succes met het uitvogelen en uiteraard veel plezier met het daadwerkelijk bouwen van de installatie!

Reacties:

reacties.

Translate »